Alergije na sonce

Alergije na sonce

Velikokrat se poraja vprašanje, zakaj uporabljati naravne mineralne filtre in zakaj se je dobro izogibati sintetičnim. Ker so alergije na sonce vse bolj prisotne, je čas, da nekaj besed namenimo tej temi.

Sonce je zdravo, vendar previdno!

Sončna svetloba je pomembna za nastajanje vitamina D v telesu, s pomočjo katerega lahko telo nato koristi kalcij iz hrane, krepi mišice in kosti, nastaja imunski sistem,… Zakaj je vitamin d pomemben smo že pisali v zapisu Kaj je vitamin D [In zakaj je pomembno, da ga uživamo]?. Vabljeni k barnju.

Sonce je na splošno dobro za naše telo, vendar je potrebno biti pri sončenju pazljiv. Preveč sončnih žarkov namreč poškoduje kožne celice in pospešuje staranje kože. Zato je pomembno, predvsem v primeru daljšega izpostavljanja sončnim žarkom, da kožo ustrezno zaščitimo.

Kadar se namažemo s kremo za sončenje je naš namen, da kožo pred soncem in nevarnimi sončnimi žarki zaščitimo.  Z uporabo konvencionalnih sončnih krem pa lahko svoji koži naredimo več škode kot koristi, zato kremo za sončenje izbirajte preudarno!

Zaščitni faktorji v sončnih kremah so lahko kemični ali pa mineralni. Kemični filtri se vpijejo v kožo in delujejo v globljih plasteh kože, mineralni pa tvorijo neviden zaščitni film na koži in delujejo kot tisoče majhnih ogledalc, ki odbijajo svetlobo.

Kaj je zaščitni faktor?

Z zaščitnim faktorjem označujemo, koliko dlje čas smo zaščiteni pred negativnimi vplivi UVB žarkov, če uporabimo kremo z zaščitnim faktorjem, kot pa če nismo zaščiteni. Z drugimi besedami, pove nam, koliko časa dlje smo lahko na soncu, kot pa če bi bili nezaščiteni.

Obstajajo proizvajalci krem z visoki zaščitnim faktorjem (50, 70+, 85+). Takšne kreme se ponavadi kupujejo za otroke. Pa so tako visoki zaščitni faktorji res dobri za njih ali nas? Višji kot je zaščitni faktor, več je primesi in sestavin v naših kremah, ki povzročajo razne alergične reakcije in bi jih sama močno odsvetovala za uporabo.

Ste vedeli da že zaščitni faktor – ZF 15 blokira 93% UVB žarkov, ZF 30 97% UVB žarkov in ZF 50 98% UVB žarkov?

Pred nakupom kreme se vedno prepričajte, da vsebuje zaščito pred UVA in pred UVB žarki!

Zakaj izbrati mineralne filtre?

  • zato ker kemična zaščita vpija UV žarke,
  • zato ker, 100% naravna mineralna zaščita kože, pa UV žarke odbija.

Prednosti mineralnih filtrov

Zaščita kože pred sončnimi žarki z naravnimi mineralnimi filtri, kože ne draži. Kreme z mineralnimi filtri so veliko bolj nežne do kože, tudi do nežne otroške kože, kar je izredno pomemben podatek. Ščiti pa jo tako pred UVA in UVB žarki.

Mineralna zaščita v kremi tudi deluje takoj, ko jo nanesete, medtem ko je pri sintetični tako, da je kremo potrebno nanesti vsaj 30 minut pred izpostavljanjem sončni svetlobi.

Zakaj nastane alergija na sonce?

Alergija nastane kot posledica sevanja ultravijoličnih žarkov, ki povzročajo spremembe kožnih celic. Te spremembe povzročijo, da imunski sistem napačno identificira beljakovine v kožnih celicah in jih prepozna kot vsiljivce, ki jih je treba »uničiti«. Zato začne imunski sistem proizvajati protitelesa, ki napadajo celice in povzročijo nastanek simptomov. Sproščati se začne histamin, ki je odgovoren za nastanek srbenja, rdečine in otekline. Seveda pa je za uspešno preprečevanje alergij na sonce treba ločiti fotoalergije od fototoksičnosti.

Fotoalergija je kožna sprememba, ki nastane pod vplivom sončne svetlobe in imunoloških mehanizmov. Ogrožene so le osebe, ki imajo razvita protitelesa proti učinkom ultravijoličnih žarkov. Gornje kožne plasti se vnamejo, zato koža postane rdeča, srbi, je boleča na dotik, se lupi in je posuta z izpuščaji.

Fototoksičnost  je kožna sprememba, ki se razvije pri osebah, izpostavljenih sončni svetlobi, ki so bile ob tem ali pred tem v stiku z določeno snovjo. To so lahko različna hranila, sokovi, zdravila, rastline, eterična olja in kozmetični pripravki. Snov vsrka energijo sončnih žarkov, nato pa jo v obliki prostih radikalov ali reaktivnega kisika sprosti v kožo in pri tem poškoduje celice.

Kako si lahko pomagamo?

Ob pojavu alergijske reakcije je treba kožo ohladiti in namazati s kremo ali gelom, ki hladijo in blažijo srbenje in vnetje. Odlična pomoč je Aloe vera gel. Obvezno pa je potrebno poiskati senco! V hušjh primeri pa obiskati zdravnika!

Ali lahko alergije preprečimo?

Ko se alergija na sonce pojavi prvič, se moramo zavedati, da se lahko pojavlja vsako leto znova, zato je dobro da se potrudimo da jo preprečimo.

Najboljša zaščita pred alergijo na sonce je zagotovo izogibanje sončnim žarkom, zaščita telesa z lahkimi oblačili in nikar ne pozabimo na kremo z zaščitnim faktorjem. Izbira zaščitnih krem je velika, a izbirajte kvalitetne in preverjene kreme z mineralnimi filtri, ki se ne vpijejo v kožo, ampak ostanejo na površju.

Da kožo pripravimo na sonce pa je odlična pomoč tudi vitamin A. Dva tedna (idelano je vsaj en mesec prej) predno greste na sonce je priporočljivo uživanje provitamina A ali betakarotena. Uživate ga ves čas med izpostavljanjem soncu.

Za konec…

Pomembno je, da izberemo izdelek, ki vsebuje sredstva za zaščito kože tako pred žarki UVA kot UVB! Izdelki za zaščito pred soncem, ki ščitijo le pred žarki UVB, lahko vzbujajo lažen občutek varnosti – kože namreč ne zavarujejo pred nevarnimi žarki UVA.

Ne pozabite tudi na hidracijo telesa, popite veliko vode, pojejte veliko zelenjave in sadja.